Έρευνα: Πως το σκόρδο βοηθάει στην υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το σκόρδο μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της καρδιοπάθειας, μειώνοντας τις αθηρωματικές πλάκες που προκαλούν στένωση στις αρτηρίες της καρδιάς.

Επιστήμονες χορήγησαν εκχύλισμα σκόρδου σε 55 ασθενείς, ηλικίας 40 έως 75 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο. Το σύνδρομο αυτό σημαίνει ότι είχαν τουλάχιστον τρεις από πέντε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι παράγοντες αυτοί είναι η υπέρταση, η χαμηλή καλή (HDL) χοληστερόλη, τα υψηλά τριγλυκερίδια, η υψηλή περίμετρο μέσης και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε αξονική στεφανιαιογραφία για να καταγραφεί το εύρος και η υφή των αθηρωματικών αλλοιώσεων των στεφανιαίων αρτηριών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες, ζητώντας από τους μισούς να καταναλώνουν καθημερινά εκχύλισμα σκόρδου και από τους άλλους μισούς να παίρνουν ένα εικονικό φάρμακο.

Ένα χρόνο αργότερα, επανέλαβαν σε όλους την αξονική στεφανιαιογραφία και όπως διαπίστωσαν, όσοι έπαιρναν το εκχύλισμα όχι μόνο παρουσίαζαν επιβράδυνση της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας κατά 80%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης και να αντιστρέψει τα πρώιμα στάδια της στεφανιαίας νόσου.